Trendul european de înverzire a liniilor de tramvai cu rulouri de sedum

În ultmii ani tendința europeană de înverzire a liniilor de tramvai a devenit tot mai populară și a început să se răspândească în multe orașe din întreaga Europă. Această tendință nu este doar o modalitate de a face orașele mai frumoase, ci are și beneficii importante pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor. 

Printre cele mai populare plante folosite pentru înverzirea liniilor de tramvai se numără sedumul, o plantă suculentă care este ușor de întreținut și care poate supraviețui în condiții dificile.

Utlizarea sedumului la înverzirea liniilor de tramvai aduce beneficii importante pentru comunitate. În primul rând, îmbunătățește calitatea aerului, prin captarea particulelor de praf și a poluanților din aer. De asemenea, sedumul ajută la reducerea nivelului de zgomot, oferind un mediu mai liniștit și plăcut pentru locuitori.

În plus, sedumul contribuie la îmbunătățirea aspectului urban, prin aducerea unui element de natură în oraș. Aspectulbverde al liniilor de tramvai creează un mediu mai plăcut și mai estetic pentru oameni. Acest lucru are un impact pozitiv asupra stării de bine a oamenilor și poate contribui la îmbunătățirea calității vieții în oraș.

Știai că:
Sedumul absoarbe CO2 și particule, stocând în medie 1,23 kg CO2 pe metru pătrat pe an?

Acest lucru înseamnă că 813 m² de cale ferată înverzită cu sedum absoarbe o tonă de CO2 pe an. O tonă de CO2 este echivalentă cu aproape 10.000 km de conducere a unui automobil pe benzină.

Însă avantajele înverzirii liniilor de tramvai cu sedum nu se opresc aici. Această practică contribuie și la reducerea riscului de inundații, prin absorbția apei de ploaie și drenarea acesteia către sol. De asemenea, plantele au un efect de răcire asupra mediului înconjurător, reducând riscul de deformare a liniilor de tramvai în perioadele de caniculă.

De asemenea, înverzirea liniilor de tramvai poate avea un efect pozitiv asupra economiei locale. În multe orașe, înverzirea liniilor de tramvai a dus la creșterea valorii proprietăților imobiliare din zonă și a atras investiții din partea companiilor care își doresc să se asocieze cu un brand ecologic
și sustenabil. Astfel această măsură poate contribui la dezvoltarea economică a orașului și la creșterea calității vieții pentru locuitorii săi.

În Germania, înverzirea liniilor de tramvai cu sedum este o practică tot mai răspândită. Printre cele mai importante proiecte se numără cel din Berlin, unde aproximativ 120.000 de metri pătrați de linii de tramvai au fost înverzite cu sedum, conform datelor din 2021. De asemenea, în orașul Koln, există o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați de linii de tramvai acoperite cu sedum.

Un alt proiect important din Germania este cel din orașul Leipzig, unde a fost înființată o linie de tramvai complet înverzită cu sedum, numită “Grüne Linie” (Linia Verde). Această linie de tramvai are o lungime de 3,7 km și este înverzită cu o varietate de specii de sedum și ierburi.

Polonia este un alt exemplu de țară europeană care a investit în înverzirea liniilor de tramvai cu sedum. În orașul Wrocław, de exemplu, există un proiect important de înverzire a liniilor de tramvai. Acesta a început în 2018 și se extinde pe o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați, în special în zonele mai puțin verzi ale orașului. Această linie este considerată unul dintre cele mai mari proiecte de înverzire a liniilor de tramvai din Europa Centrală și de Est. De asemenea, orașul Poznań a înverzit o mică secțiune de tramvai în 2017, iar alte orașe, cum ar fi Gdańsk și Cracovia, au proiecte similare în planificare sau în curs de dezvoltare.

Linie de tramvai cu sedum din Porto, Portugalia
Linie de tramvai cu sedum din Porto, Portugalia

În Portugalia, au fost realizate câteva proiecte impresionante de înverzire a liniilor de tramvai cu sedum. De exemplu, în orașul Porto, s-a creat un proiect de înverzire a unei porțiuni de 3,7 km a liniei de tramvai cu sedum, care a fost finalizat în 2018. Suprafața totală acoperită cu sedum în acest proiect este de aproximativ 4.000 de metri pătrați, ceea ce a adus beneficii majore pentru mediul urban. Linia de tramvai verde din Porto, Portugalia, a devenit o atracție turistică și a fost foarte bine primită de către comunitate.

În plus, orașul Lisabona a realizat și el un proiect similar pe o porțiune de 1,5 km a liniilor de tramvai, cu o suprafață acoperită cu sedum de aproximativ 2.000 de metri pătrați.

Acestor proiecte se alătură și alte orașe europene, precum Amsterdam, Barcelona, Copenhaga, Paris și Viena, care au început să investească în înverzirea liniilor de tramvai, demonstrând astfel că utilizarea sedumului poate fi o soluție eficientă și ecologică pentru îmbunătățirea mediului urban și crearea unor spații verzi în zonele aglomerate.

În Europa, trendul de înverzire a liniilor de tramvai cu sedum continuă să se dezvolte, fiind adoptat de tot mai multe orașe. În România, deși încă sunt puține astfel de proiecte, trendul a început să câștige teren și există deja inițiative de înverzire a unor trasee de tramvai din orașe precum București, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Arad, Reșița, Galați sau Iași. 

Specialiștii în urbanism consideră că această tendință se va extinde și în viitor, datorită beneficiilor semnificative aduse pentru mediu și comunitate. Prin urmare, trendul de înverzire a liniilor de tramvai cu sedum este o soluție inteligentă, sustenabilă și estetică, care poate aduce beneficii semnificative pentru mediul urban și comunitatea locală. Este de așteptat ca acest trend să se dezvolte și să devină tot mai răspândit în întreaga Europă, dar și în România, în următorii ani.

Related Blogs